ESKİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Artvin’de inşa edilen Yusufeli Barajı’nın sularına gömülen baba ocağı, eski yerleşim yerini ziyaret etti.
Çocukluğunun geçtiği eski ilçede, anılarının dipte kalmasına yakından tanıklık eden Çelik, hüzün ve gururu bir arada yaşadı.
Çelik, “Ülkemiz için önemli bir proje; gurur duyuyoruz. Çocukluğunuz burada geçmiş; acı tatlı günlerinize şahit olmuş caddeler, o hatırların tümü sular altında kalması hüzün verici” dedi.
Çoruh’un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013’te atılan, 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5’inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı.
558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar TL katkı sağlayacak projeyle; depolanan suyun potansiyel enerjisi yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovatsaat elektrik enerjisine dönüştürülecek.
2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj, 29 Mayıs 2023’te elektrik üretimine geçecek.
SU YÜKSEKLİĞİ 119,06 METREYE ULAŞTI
Geçen yıl 22 Kasım’da su tutmaya başlayan, Yusufeli Barajı’nda; su seviyesi de her geçen gün yükseliyor. Baraj havzasında; su yüksekliği 119,06 metreye, depolanan su miktarı da 328,03 milyon metreküpe ulaştı.’
TEMELİNİ ALKIŞLARLA ATMIŞTIK’
Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AK Parti’den 1’inci sıra milletvekili adayı olduğu Artvin’de 2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temelini attığı Yusufeli Barajı sularına gömülen baba ocağı Yusufeli’nin eski yerleşim yerini ziyaret etti.
Karayla bağlantısını kesilen ilçedeki anılarını anlatan Çelik, ” Yusufeli’nde doğdum. Çocukluğum burada geçti. İlkokulu burada bitirdim.
Burada bulunan akrabalarımla birlikte, o günün kokusuyla büyüdük. Yusufeli gerçekten çok güzel bir ilçe; insanı çok güzel bir insan. İlçemiz, ülkenin menfaatlerini ön plana tutan bir halka sahip.
Cumhurbaşkanımızın Ankara bağlantılı toplantıda 2013 yılında Yusufeli’ne baraj yapılmasını ve sular altında kalması kabul edilmiş ve temelini alkışlarla atmıştık. Şu anda sular altıda kalmayan tek yer, bir camimizin şerefesinin bir kısmı ile civardaki tek tük evler. Binlerce insanımızın hatıraları ile dolu olan Yusufeli’miz sular altında kalmış bulunuyor” ifadelerini kullandı.
‘YUSUFELİ BİZİM İÇİN PARİS GİBİYDİ’
Projeyle gurur duyduğunu belirten Çelik, “Çocukluğumuzda biz buraya geldiğimiz zaman Yusufeli bizim için Paris gibiydi. Hatıraların tümü sular altında kaldı. Tabi dünü bilenler açısından içimizde estirdiği fırtınaları anlatmak mümkün değil. Gerçekleşen bu proje ülkemiz için önemli bir proje; gurur duyuyoruz.
Çünkü ülke ekonomisin ciddi oranda katkı sağlayacak proje bugün realize olup, ortaya çıkmış durumda. Devletimiz güzel bir Yusufeli’ni yeninden inşa etti. Ülke ekonomimize kazandıracağımız katkı sayesinde kendimizi kutlu addedeceğiz. Bu temeli atarken duygusal anların yanı sıra Yusufelili vatandaşlarımızın alkışları kulaklarımdan gitmiyor.
Bu güzel barajın ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Buradan üretilen enerji birçok ilimizdeki sanayiye katkıda bulunacak. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
‘ASIL OLAN ÖNCE VATAN’
Yaşadığı duyguların anlatılmasının zor olduğunu da söyleyen Çelik, “Bu tanıklık insanın duygulandırıp gözlerinin yaşarmasına neden oluyor. Mezarlarınız burada, çocukluğunuz burada geçmiş. Acı tatlı günlerinize şahit olmuş caddeler, o hatırların sular altında kalması hüzün veriyor.
Ama hayatın ve ekonominin gerçekleri açısından bakınca, böyle büyük bir değerin akıp gitmesi doğru olmayacaktı. Asıl olan önce vatan. Helali hoş olsun. Yusufelili hemşehrilerimi, bu olgun ve vatanperver tavırlarında dolayı bir kez daha tebrik ediyorum.
Şu anda içinde yaşadığım duyguları anlatmam çok zor” dedi.