TÜBİTAK ödüllü öğrenciler “Akıllı Köy” projesini anlattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Dinlemek için tıklayınız

Of Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri Esat Küçükbekar ve Muhammet Mustafa Yılmaz, coğrafya öğretmeni Mehmet Kaykılı danışmanlığında hazırladıkları “Sürdürülebilir Kalkınmada Akıllı Köylerin Rolü Demirözü-Güneşli Akıllı Köy Projesi” ile 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında coğrafya dalında birincilik kazandı

Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Güneşli Mahallesi’nde uygulanabilir “Sürdürebilir Kalkınmada Akıllı Köylerin Rolü Demirözü-Güneşli Akıllı Köy Projesi” hazırlayan iki öğrenci ve öğretmenleri Demirözü Belediye Başkanı Arslan Gürer’den de destek alarak, hem köy muhtarları hem de mahalle sakinleriyle görüşmeler yaptı.

Bölgenin coğrafi özelliklerini göz önüne alarak teknolojiyle sürdürülebilir ve doğa dostu mahalle hedefleyen öğrenciler, yaklaşık 8 ay çalışarak tamamladıkları projenin maketini yaptı.

Proje, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında coğrafya dalında Yılmaz ve Küçükbekar’a birincilik getirdi.

Yılmaz ve Küçükbekar, 2 Haziran’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

Demirözü Belediye Başkanı Gürer ve mahalle sakinleriyle görüştüklerini anlatan Küçükbekar, şöyle devam etti:

Küçükbekar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödül aldıkları için duydukları mutluluğu dile getirerek, “Sahneye çıktığımda bacaklarım titriyordu. Cumhurbaşkanımızla sohbet ettik, ‘Oflu musun?’ diye sordu, ‘Evet’ dedim. Törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da vardı, o da Oflu olduğu için sohbet oradan açıldı. Devlet büyüklerimiz tarafından takdir edilmek bizleri sevindiriyor, gururlanıyoruz.” diye konuştu.

Yılmaz, kendilerine birincilik getiren proje ile Avrupa’daki yarışmalara katılmayı planladıklarını da kaydetti.

“Projenin Türkiye’ye örnek olması en büyük temennimiz”

Proje danışmanı öğretmen Kaykılı, geçen yıl da katıldıkları yarışmada “Sürdürülebilir Kalkınmada Yeraltı Barajlarının Rolü – Aydıntepe Yeraltı Barajı Örneği” projesiyle coğrafya dalında yine Türkiye birincisi olduklarını belirterek, bu yıl da aynı öğrencilerle çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Yıllardır sürdürülebilir köyler ve enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiğini aktaran Kaykılı, “Kırsal kalkınmanın da gelişmesi ve göçlerin engellenmesi projelerine önem veriyoruz. Bu konu üzerinde bir çalışma yaptık ve elde ettiğimiz derece ile karşılığını almış olduk.” ifadesini kullandı.

Kaykılı, bölgenin avantaj ve dezavantajlarını bildikleri için Güneşli Mahallesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Karadeniz Bölgesi’nin coğrafi özellikleri içerisinde Bayburt güneş alma ve tarımsal faaliyetlerin yapılmasında potansiyeli yüksek bir il. Hayvancılık da bölgenin ana geçim kaynaklarından biri. Alternatif enerji kaynaklarından güneş panellerinin de bölgede olmasını istedik. Hayvancılık potansiyelini bildiğimiz için oradaki biyogaz potansiyelini de hesapladık. Enerjiyle başlayan ama devamında tamamen tarımsal kalkınmayı hedefleyen ve o bölgede göçü engellemeye çalışan faydalı bir model ortaya koymaya çalıştık.”

Projenin maketini hazırladıklarını kaydeden Kaykılı, “Bundan sonra devlet büyüklerimiz ve ilgililerle iletişime geçmek istiyoruz. Projenin Türkiye’ye örnek olması en büyük temennimiz.” dedi.

Okul Müdürü Vehap Kurt da ilçelerine ve Trabzon’a bu gururu yaşatan Kaykılı ve öğrencilerine teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜBİTAK ödüllü öğrenciler “Akıllı Köy” projesini anlattı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir