Tereyağı tıpkı yoğurt, günlük süt gibi market alışverişi yaparken kasaya varmadan en son alınan ürünler arasında yer almalı. Tereyağını pastörize sütle hazırlanan market markalarından seçtiğinizde bozulma süreci uzuyor fakat yöresel ürün satıcılarından aldıysanız küflenmesi çok daha kısa sürebiliyor.
Tereyağı Koku ve Hava Almayan Kaplar İçinde Muhafaza Edilmeli
Tereyağını hava almayan bir kap veya tereyağı saklama kabı içinde saklayın. Tereyağı, oksijenle temas ettiğinde okside olabilir ve kötü bir tat alabilir.
Otlu Tereyağı Hazırlayarak Buzluğa Atabilirsiniz
Otlu tereyağı et yemeklerine, tavuk şnitzele, makarna soslarına tat katan bir yağdır. Fazla tereyağını otlu tereyağı hazırlayarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Otlu Tereyağı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
Yapımı
Derin bir kasenin içerisine tereyağını koyun ve oda ısısında yumuşatın. Ardından çatal yardımıyla ezerek karıştırın.
Tuzu ve ezilmiş sarımsağı ekleyin ve karıştırın.
İnce ince kıyılmış otları da tereyağına ekleyin.
Yağlı kağıdı tezgaha serin ve hazırladığınız tereyağı karışımını orta kısmına yerleştirin.
Tereyağını rulo şeklinde sararak uç kısımlarını da kapatın.
Buzlukta en az 1 saat bekletin. Dilimler halinde keserek kahvaltıda, et ya da tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz. Buzdolabında 2 ay kadar saklayabilirsiniz.
Sade Yağ Hazırlayıp Buzdolabında Saklayabilirsiniz
Bir diğer yöntem ise tereyağını sade yağa çevirerek saklamak. Kaybolmaya yüz tutan ancak Anadolu’da birçok insanın hala yaptığı sade yağ, tereyağının en saf hali. Bu haldeki tereyağı çok uzun süre dayanabiliyor ve yemeklere muhteşem bir lezzet veriyor. Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor.
Dilim Dilim Keserek Buzlukta Saklamak
Dondurduğunuz tereyağı taze olduğu sürece dondurucuda iyi durumda kalır. Tuzlu tereyağı yaklaşık bir yıl, tuzsuz tereyağı ise altı ay tazeliğini korur.