Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaktan” suçlamasıyla 5 ay hapis cezası verildi. Önder, dokunulmazlığının kaldırılması sonrası gözaltına alındığında savcılıkta verdiği ifadede, “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözleri nedeniyle yargılanmış ve “Cumhurbaşkanına hakaret etmekten” ceza almıştı. Önder hakkında bu kez de hem “şaibe” içeren sözleri hem de Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde partisinin yaptığı mitinginde sarf ettiği sözler nedeniyle “devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan” dava açıldı. Davanın karar duruşması, bugün Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Önder’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. İddia makamı, Önder’e 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerinden dolayı ceza aldığı davanın “şaibe” kelimesinden olduğunu, söz konusu davada Önder’in sözlerinin devamında kullandığı “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözleriyle yargı organlarını aşağıladığını savundu.
Savcı, bu nedenlerle, mükerrerliğin olmadığını ileri sürdü. İddia makamı, Önder’in hem savcılık beyanındaki sözleri nedeniyle hem de HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının protesto edildiği 5 Kasım 2016’da Amed’in Rezan ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadelerle “devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağılamaktan” 2 defa ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, mütalaasında Önder’in hangi ifadesinin aşağılama içerdiğine ise açıklık getirmedi.
‘KONUŞMANIN HANGİ KISMI YÜZÜNDEN CEZA İSTEDİLER BİLMİYORUZ’
Önder’in avukat Çelebi, iddia makamının genişleterek sunduğu mütalaasına karşı savunma yapmak üzere ek süre talebinde bulundu. Hakim, talebi reddetti. Talebin reddi sonrası savunma yapan Çelebi, iddia makamının Önder’in konuşmasının hangi kısmıyla ilgili ceza talebinde bulunduğunu bilmediklerini, önceki ve yeni mütalaa arasında fark bulunduğunu, mahkemenin süre talebini kabul etmemesiyle savunma haklarının kısıtlandığını belirtti. Müvekkilinin daha önce aynı sözler nedeniyle yargılandığı ve ceza aldığını hatırlatan Çelebi, yargılamanın mükerrer olduğunu vurguladı. Çelebi, müvekkilinin mitingde yaptığı konuşmada “zalim” kelimesinin geçtiğini, eğer bu kelimeden dolayı ceza isteniyorsa, bu kelimenin siyasi eleştiri sınırında kaldığını anlattı.
‘SAVCILIK BİR YARGI ORGANI DEĞİLDİR’
Müvekkilinin gözaltındayken sarf ettiği “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözlerinin muhatabının savcılık olduğunu ve savcılığın da bir yargı organı olmadığını kaydeden Çelebi, “Mahkemelere talimat verilmez denmesine rağmen savcılıklara böyle bir yasak yoktur. Dolayısıyla bakanlığın soruşturmanın açılıp açılmadığına ilişkin beyan sunmuş olma ihtimali vardır. Savcılığa yapılmış böyle bir söylemden TCK 301 ile düzenlenen suça dair yasal şartlar oluşmaz. Bu nedenle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme, “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerinin mükerrerlik olduğunu işaret ederek, davanın reddine karar verdi. Mahkeme, 5 Kasım 2022’de Amed’in Rezan ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadeleri nedeniyle Önder’e 5 ay hapis cezası verdi. Hakim, cezanın hükmünün açıklanmasını geriye bıraktı.