Elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranlarının yeniden düzenlenmesini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Satışa çıkacak yeni modellerle orta sınıftaki elektrikli modellerin önemli bölümü yüzde 10’luk ÖTV dilimine girecek. Modellerin bazılarında indirim oranı yüzde 30’u aşarken, 380 bin TL’yi bulan fiyat düşüşleri görülebilecek.
Elektrikli otomobillerde ÖTV oranlarının değişmesiyle satışa çıkacak yeni modeller ile orta sınıftaki elektrikli modellerin önemli bölümü yüzde 10’luk ÖTV dilimine girecek. Düzenlemeden ilk etapta temmuz ayı itibarıyla Türkiye’de satılan 18 modelin 5’i faydalanabilecek.
DÜZENLENEN ÖTV ORANLARI
Düzenlemeyle motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 10 olacak. Aynı motor gücüne sahip fakat matrah değeri 700 bin TL’yi aşan elektrikli araçların ÖTV oranının ise yüzde 40 olarak belirlenecek. Motor gücü 160 kW’ı geçen otomobillerde ise, matrah değeri 750 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 50, aşanlar ise yüzde 60’lık vergi dilimine girecek.
Şubat ayından elektrikli araçlardan alınan ÖTV’yi arttıran ve tartışmalara neden olan mevcut düzenlemede, motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 oranında ÖTV alınıyordu. Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmişti.
Düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanırken, Türkiye’de satışa sunulan 18 tamamen elektrikli otomobil modelinin 5’inin ÖTV oranı değişecek:
Mini Cooper SE, Seres 3 ve Skywell ET5 modelleri yüzde 60 ÖTV dilimi yerine yüzde 10 ÖTV dilimine tabi olacak.
Hyundai Kona’dan alınan ÖTV yüzde 25 yerine yüzde 10 olarak değişecek.
Bir diğer model Volvo XC40 Recharge ise yüzde 60’lık ÖTV dilimi yerine yüzde 50’lik ÖTV dilimine girecek.
BMW, Jaguar, Kia, Mercedes ve Porsche gibi markaların Türkiye’de satılan elektrikli modelleri yüzde 60’lık ÖTV dilimine girmeye devam edecek.