İstanbul’un barajları kritik seviye olan yüzde 29’un altına düştü. 30 Eylül Cumartesi günü itibarıyla İSKİ verilerine göre barajlardaki dolunun oranı yüzde 22.72.
“Son yağışlar işe yaradı mı?” sorusu merak edilirken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu acı gerçeği açıkladı.
Kadıoğlu, taşıma suyla İstanbul’un su ihtiyacının karşılanmaya çalışıldığını da ifade etti.
İSTANBUL’UN SUYU BİTTİ!
Hürriyet’ten Melike Çalkap’ın haberine göre Prof. Dr. Kadıoğlu, “İstanbul’un suyu gerçek anlamda bitti ve şehir günde 3 buçuk milyon metreküp su kullanılıyor. Bu miktara yağmur fayda etmez. İstanbul’a 3 kat fazla yağmur yağsa bile su havzalarının şehirde yaşayan 20 milyon insana yetmesi mümkün değil. Su yönetimi mantığını tamamen değiştirmemiz lazım. Suyla araba yıkanması, çim sulanması doğru değil. Kimse çatısından akan yağmur suyunu biriktirmeyi ve mesela arabasını bununla yıkamayı düşünmüyor. Dünyada bizdeki gibi hesapsız bir su kullanımı yok.”
‘KESİNTİLER BAŞLAYACAK’
İstanbul’un su sorunu için kalıcı çözümler bulunmalı. Bolu’dan Bulgaristan sınırına kadar suyu topluyoruz ama oradaki insanların da suya ihtiyacı var. Havzalar arası su taşımak çözüm değil. Yeni çözümler yaratılması lazım. Eğer bunlar yapılmazsa İstanbul’da başlayan su sıkıntısıyla kesintiler başlayacak. Kişi başına düşen su miktarı azalacak ve su daha pahalı hale gelecek.”