Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Ekim’de kaybeden aday lehine iptal ettiği Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimlerinde yeni bir gelişme yaşandı.
YSK, gerekçeli kararını 14 gün sonra açıkladı.
Kulislerde “2023’ün provası” yorumlarıyla eleştirilen kararın gerekçesinde, seçimi iptal eden YSK’da Başkan ve Başkan yardımcısı ile en kıdemli 3 üyenin karara şerh koyduğu ortaya çıktı. 6’ya karşı 5 oyla kabul edilen seçim iptalinde en kıdemsiz 5 üyenin 4’ünün daha yeni atandığı anlaşıldı.
Süreç, seçimi aynı zamanda CHP’ye yakın mevcut başkan Davut Çetin’in kazanmasıyla başlamıştı. ATSO seçimlerine Kırmızı listeyle giren mevcut Başkan Davut Çetin aldığı 59 oy ile yeniden göreve seçilirken, Mavi listeyle seçime giren Ali Bahar 58 oy almıştı.
Sonuçlara, kaybeden Ali Bahar’ın tarafı Kepez İlçe Seçim Kurulunda itiraz etmiş, İlçe Seçim Kurulu müşahit olmadan sandıkları açıp oyları karşılaştırmasının ardından kazananın Ali Bahar ve ekibi olduğuna hükmetmişti.
İlçe Seçim Kurulu yaptığı incelemede seçimi kazanan Davut Çetin’in 59 oyunun 56’sını geçersiz saymıştı. Mavi listede ise Ali Bahar’ın 58 oy pusulasının tamamı geçerli sayıldı ve mavi listenin kazandığını açıklandı.
İl Seçim Kurulu ise bu kararın tam tersine karar vererek seçimi Davut Çetin’in kazandığını açıklamıştı.
Ancak YSK 14 Ekim’de kaybeden aday Ali Bahar lehine seçimi onaylamıştı.
İLGİLİ HABERLER
CHP’ye yakın başkanın zaferi Yüksek Seçim Kuruluna takıldı kulisler karıştı: 2023’ün provası
“2023’ün provası” denilmişti… O seçimler Anayasa Mahkemesine gidiyor
GEREKÇELİ KARARDA NE YAZIYOR
YSK iptal ettiği seçim kararının gerekçesinde ise “Bizatihi tek başına isim veya soy ismi yazmak yanında herhangi bir ‘alamet’ veya ‘işaret’ kullanılması dahi pusula için geçersizlik sebebi sayılmıştır. Bilinmelidir ki, matbu pusulalarda yer alan isimlerden herhangi birisinin üzerinin çizilmesi ve yerine başka isim yazılması, yönetmelik hükmü uyarınca ancak seçmenin kimliğini belli etmeye yönelik olmadığı sürece mümkündür” denildi.
YSK BAŞKANI VE KIDEMLİ ÜYELER KARŞI OY KULLANDI
Karşı oy kullanan YSK Başkanı Muharrem Akkaya ve diğer üyelerinin karşı oy gerekçesinde, İl Seçim Kurulunun verdiği kararla seçimin kesinleştiğine vurgu yapılarak iptale neden olan oy pusulalarının üzerini çizme işlemleriyle ilgili de şu ifadeler kullanıldı:
“Seçmenlerin, oy pusulasındaki adayların adını çizerek kendi adlarını ya da başka bir kişinin adını yazmaları mümkündür. Yine belli aday sayısından az sayıda isim ihtiva eden oy pusulası olduğu gibi kabul edilir ve geçerli sayılır. Aynı isim pusulada birkaç defa yazı olsa bile tek oy sayılır. Bu şekilde kullanılan oy pusulaları n geçersiz olduğu söylenemez. Ayrıca bu şekilde kullanılan oyları n işaret taşıyan pusulalar olarak kabulü de mümkün olmayıp, bu hususun takdiri itiraz üzerine kesin karar veren merciye yani il seçim kuruluna ait olup, tam kanunsuzluk konusu olmayacağı Yüksek Seçim Kurulunun yerleşik içtihatları ile de sabittir.”
“BU KARAR YETKİ GASPIDIR”
Gerekçeli kararın ardından seçim galibiyeti elinden alınan Davut Çetin, kararın YSK’nın yetkisi dışında olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, seçmenlerin Anayasal haklarını ihlal eden yok hükmündeki bu karara karşı bütün itiraz haklarını kullanacaklarını ifade etti.
Açıklanan gerekçeli kararın bir yetki gaspı olduğunu ifade eden Davut Çetin, 6’ya karşı 5 oyla kabul edilmesinin kamuoyu vicdanını zedelediğini söyledi. Gerekçeli kararın altında YSK Başkanı ve YSK Başkanvekili olmak üzere 3 kıdemli üyenin de muhalefet şerhi koyduğunun altını çizen Davut Çetin, “Gerekçeli kararın ‘karşı oy’ açıklamasında da net olarak görüleceği gibi bu karar YSK’nın yetki alanının dışındadır. Bunu YSK Başkanı, Başkanvekili ve 3 kıdemli üye net olarak ifade etmiştir. Kararın karşı oy kısmında ‘Bu kararlara karşı, ilan süresi içinde il seçim kurulu nezdinde itiraz edilebilir. İl seçim kurulu itirazı bir (1) gün içinde karara bağlar. Bu karar kesin olup, bu karara karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilemez’ kısmı net olarak ifade edilmiştir. Anayasa profesörleri, hukukçular, yüksek yargı mensupları ve konuştuğumuz her kim varsa bu kararın yanlış olduğunu ifade ediyor” dedi.
GEREKÇELİ KARAR KAMUOYU VİCDANINI RAHATSIZ EDİYOR
Açıklanan bu kararın tamamen hukuk dışı olduğunu söyleyen Davut Çetin, “Açıklanan gerekçede vurgu yapılan Anayasa’nın 79’uncu Maddesi’de yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimlerini kapsamayan hatta Belediye Başkanlığı seçimleri gibi Mahalli İdare seçimlerini bile kapsamamaktadır. Bu madde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği gibi genel seçimleri kapsayan bir maddedir. Bununla birlikte YSK kararı açık bir şekilde sandık tutanakları ile de uyumsuz rakamsal veriler içermektedir. Kararın gerekçesi bariz şekilde hatalı verilere dayanmaktadır. Bu hususlarla ilgili daha sonra ayrıntılı açıklamalarda bulunacağız. Biz en baştan bu yana kendimize karşı bir karar istemediğimizi adaletin yerini bulması gerektiğini söyledik. Bugün geldiğimiz noktada açıklanan gerekçeli karar kamuoyu vicdanını rahatsız eden bir karar olmuştur” ifadelerini kullandı.
MÜCADELEMİZİ ALDIĞIMIZ HER BİR OY İÇİN SÜRDÜRECEĞİZ
Alınan bu kararla YSK’nın güvenilirliğini de sarstığını ifade eden Davut Çetin, “YSK’nın görevi verilen oylardaki tercihlerin güvenilirliğini korumak değil midir? Ülkemiz 2023 ve 2024 yıllarının öncesinde bir seçim sürecine girmiş bulunmaktadır. Seçim güvenliği her şeyin ötesindedir. Bu artık benim ya da yol arkadaşlarımızın sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu yerel bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu tüm vatandaşlarımızın, Türkiye’deki 365 Oda ve Borsanın, esnaf birliklerinin, BARO’ların, meslek odalarının, siyasilerin ve seçimlerde aday olacak, oy verecek olan her bir vatandaşımızın sorunudur. Biz mücadelemizi aldığımız her bir oy için sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.