Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Asuman Sezer, açıklamasında evlere giren böceklerin imha edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Evimize giren her böceğin imhası, öldürülmesi bizim için önemli. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum” açıklamasını yaptı.
Düzenlenen toplantıya pek çok kişi katıldı. Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamasında kahverengi kokarca türü böceklerinin tarım ürünlerine ve bitkilere zarar verdiklerini belirtti. Ülkemizde de ilk defa 2017 yılında görüldüğünü ancak Karadeniz bölgesinde hızlıca yayılım gösterdiğini söyledi.
UZAKTAN TAKİP EDİLİYORDU
Sağlam, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında bugüne kadar kahverengi böceklerin uzaktan takip edildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Çünkü her zararların belli bir eşiği var. O eşiği yakalamadan ilaçlama yapmak, faydalı böcekleri de öldürüyor. Kahverengi kokarca bu yıl temmuzun ortalarına kadar bu eşiği hiç yakalamadı. Temmuz ayından sonra havaların mevsim normallerinin üstünde gitmesinden dolayı artış gerçekleşti. Eylül ayının ilk haftalarına kadar büyük şekilde zarar vermeye başladı. Önümüzdeki yıllarda eğer tedbir almazsak daha büyük zarar verecekler”
İMHASININ YAPILMASI GEREKİYOR
Bu tür böceklerin genellikle kışı kapalı alanlarda geçirdiğini belirten Sağlam, yaptığı açıklamasında mücadelenin tüm hızıyla devam etmesi gerektiğini, yapılmazsa seneye kaybın daha fazla olacağını, “Evlerde, ambarlarda, kullanılmayan yerlerde bunların imhasının yapılması gerekir. Evlerimizin kullanılmayan kısımlarını, kullanılmayan evleri mutlak surette ilaçlamamız lazım. İlk etapta gördüğümüz yerde imha edeceğiz” ifadelerini kullandı.
ÖLDÜRÜLMESİ LAZIM
Bir diğer açıklama da Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Asuman Sezer yaptı. Sezer yaptığı açıklamasında kahverengi kokarcaların dışarıya çıktığında daha büyük zarar vereceklerini ifade ederek, böceğin görüldüğü yerde imha edilmesi gerektiğinin altını çizdi.