Milyonlarca emekli en düşük emekli maaşına Ekim ayında ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Milliyet’te yer alan habere göre ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Çalışma Bakanlığı buna ilişkin çalışmasına başladı. Sayın Binali Yıldırım buna ilişkin açıklama yaptı. Meclis’in açılmasıyla birlikte ilk işimiz en düşük emekli maaşından başlamak üzere tüm emeklilerimize bir maaş artışı yapılması.
Ocak 2023’te en düşük emekli maaşı 5500 TL’ydi, 7500 TL’ye artırıldı. Ama temmuzda yüzde 25 artış yapılmıştı, ve yüzde 25 artış kök maaşı 6 bin TL ve altında olanlara yansıtılmadı.
Eğer 7500 TL ve altında maaş alıyorsanız devletimiz bunu tamamlayacaktı. O yüzden 7500 TL ve üzerinde maaş alanlar bir ara zam beklentisi içerisindeydi. En düşük emekli maaşı alanlara bir yansıma olmadığı, enflasyon hızlı bir şekilde yükseldiği için ara zam gereği hasıl oldu.
İKİ FORMÜL VAR
Ekim ayında Meclis açılacak. Buna ilişkin iki formül var. En düşük emekli maaşının belli bir nebze artmasını bekliyoruz. Kök maaşta artış olması gerekiyor. Örnekte vermiş olduğumuz gibi kök maaş 6 bin TL ise yüzde 25’lik temmuz ayında yapılan artış 1500 TL yapıyor, 7500 TL. Eğer siz 6 bin TL’den daha az maaş alıyorsanız zam yansımıyor.
O yüzden kök maaşlara birden en düşük emekli maaş seviyesine getirilmesi bundan sonraki yapılacak zammın anlamlı hale gelmesine yol açacak.
En düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesine gelirse bundan sonra her artış 10 bin TL üzerine yapılır.
SEYYANEN ZAM
Bir diğer formül seyyanen zam. Devlet Bahçeli çağrıda bulunmuştu. Memurlara yapılan seyyanen zammın tüm emeklilere yansıtılması gerektiğinden bahsetmişti.
Emeklilerimize seyyanen zam yapmakla birlikte kök maaş seviyesi artabilir oransal maaşlar bir anlam ifade edebilir.
4500-5000 civarı ortalama en düşük emekli maaşı, devletimiz bunu 7500 TL’ye tamamlıyor. Kök maaş bütün emeklilerin 7500 TL olmuş olsaydı 7500 TL üzerinden artış alacaklardı, bu daha anlamlı olacaktı.
En düşük emekli maaşımız asgari ücret 8506 TL iken, 7500 liraydı, asgari ücretle olan makasa bakacak olursak yüzde 88 seviyesi karşımıza çıkıyor. Şu anda asgari ücret 11 bin 402 TL seviyesine yükseltildi. En düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde kaldı.
Burada asgari ücretle olan makasa bakacağımız zaman yeni düzenleme ile en düşük emekli maaşı aynı seviyede kaldı, asgari ücret arttı. Yüzde 65’lik bir makas aralığı kaldı.
En düşük emekli maaşına asgari ücretliye göre olumsuz yönde makas açıldığı için seviyenin yüzde 88 seviyesinde kalması bekleniyorsa en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesi gerekiyor.
ARA ZAM İÇİN SOMUT ADIM NE ZAMAN ATILIR?
Bir önceki artış martta olmuştu, yine 3 ay geçecek ve Meclis açıldığında bu olması gerekiyor ki yasalaşsın. Ekim ayında Meclis açılıyor. Sayın Binali Yıldırım’ın da ifadesi bu. ‘Meclis’in açılmasıyla beraber ilk işimiz emekli maaşlarına düzenleme’ dedi. O yüzden Ekim ayını beklemekte fayda var.”