Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç devam ediyor.
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, katıldığı bir TV programında memur ve emekliye yapılacak olan toplu sözleşme zammı ve hükümetin teklifine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
‘SAAT 10 İTİBARIYLA BAŞLADI’
“Toplu sözleşme başlayalı 21 gün oldu biz tekliflerimizi Çalışma Bakanlığı’na sunduk. Ön müzakere süreci yürüdü. Bugün de genele ilişkin bütün hizmet kollarını ilgilendiren başlıklar saat 10 itibarıyla başladı. Bakanlıkta şu anda tartışmamız sürüyor.
‘BUGÜN TEKLİFİ BEKLİYORUZ’
Bakanlık bu konuda yeterli bir süreyi almış durumda diye düşünüyorum. Bugün mutlaka teklifi bekliyoruz. Teklif gelmediğinde süreç daha da sıkışmış olacaktır. Bakanlığın bugün hızlı bir şekilde teklifi getirmesi gerekir.
21 günlük süreçte ön müzakere ile tam müzakere birleşti. Bakanlıkta müzakere dediğimizde karşı tekliflerin gelmesi ile müzakere tam müzakere olur.
Teklifleri kamuoyuna açıkladığımızda 14 ve 17’sinde teklif gelecek 21’i itibarıyla süreç bitmiş olacak. Hakeme kalacaksa 3 günlük düşünme süreci ve hakem süreci var.
Memur toplu sözleşmeleri 1 Ağustos-31 Ağustos arası sonuçlanması gerekiyor. Maliye Bakanlığı tüm teklifleri anlayabilecek zaman esnekliğini yakaladı bugün teklifi bekliyoruz. Henüz Bakanlıktan teklif olmadı dönüş için.
YÜZDE 110 ZAM TALEBİNİZ OLMUŞTU BUNUN DIŞINDA BEKLENTİLERİNİZ VAR MI?
Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi ifade etti en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak sözünün Cumhurbaşkanı Strateji Başkanlığı’nın yayınladığı verilere bakarak 21 bin 350 TL olduğu dolayısıyla 1650 TL’lik farkın olduğu biliniyor.
Toplu sözleşme tekliflerini oluşturduğumuz sürece 1650 TL’lik vaadin yerine gelmesi, masanın bununla başlaması gerektiği çağrısını ifade ettik. Bununla birlikte yüzde 110, 2 yıl için teklifimizi sunduk.
3’ER AYLIK ZAM TEKLİFİNİN SEBEBİ NE?
Biz bu tekliflerimizi açıkladıktan sonra teklifleri açıklamadan önce istişare yürüttüysek teknikleri açıkladıktan sonra 50 bin kamu görevlisinin katıldığı online anket çalışmasını yürüttük. Kamu görevlilerinin yüzde 90’ının 3’er aylık teklifi desteklediğini gördük.
‘YÜZDE 47’Sİ KİRADA OTURUYOR’
50 bin ankete katılan kişilerin yüzde 47’si kirada oturduğunu gördük. Kira yardımının ne kadar önemli olduğunu tekliflerimizi sunarken zaten ifade etmiştik.
Refah payı kısmının özellikle altını çizdik. Biz önemsiyoruz, bundan önceki toplu sözleşmede refah payı ısrarımızı ifade ettik. Toplu sözleşme metnine girilmemesi konusunda direnç gösterildi. Refah payı yüzdelik zammın içerisine konulmaya çalışıldı.
‘REFAH PAYI TOPLU SÖZLEŞME METNİNE GİRMELİ’
Refah payı konusu artık uygulamanın içerisine girilmiştir, toplu sözleşme metnine de girmeli.
EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM
1650 TL vaadi yerine gelsin diye ifade ettik. 8077 TL’nin emeklilere yansıtılmadığını ifade ettik. Memur emeklilerinin durumunu dikkate almak gerekiyor. Bunun emeklilere de yansıtılması konusunu ortaya koyduk.”
TEKLİF KABUL EDİLMEZSE 3 GÜN SONRA YENİDEN TOPLANILACAK
Bu teklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi halinde ise hükümet 17 ve 22 Ağustos’ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.