Aydın’ın Efeler ilçesinde 28 mahalledeki hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı nedeniyle mahalleler karantina altına alındı. Bunun üzerine vatandaşlar mavi dil hastalığının nedenlerini, tedavisini ve nasıl bulaştığını öğrenmek için araştırmaya başladı. Peki am mavi dil insanlara bulaşır mı, nasıl bulaşır? Aydın’da hangi ilçelerde mavi dil hastalığı var? İşte detaylar.
Aydın’da hangi ilçelerde mavi dil hastalığı var?
Hastalığın tespitinden sonra birçok köye karantina uygulandı. Baltaköy, Armutlu, Bademli, Böcek, Çayyüzü, Çeştepe, Çiftlikköy, Doğan, Gölhisar, Ilıcabaşı, Işıklı, İmamköy, Kadıköy, Kocagür, Kozalaklı, Mesudiye, Ovaeymir, Pınardere, Savrandere, Serçeköy, Sıralılar, Şahnalı, Tepecik, Tepeköy, Yağcılar, Yeniköy ve Yılmazköy’e hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.
Mavi dil hastalığı nedir, nasıl bulaşır?
Culicoides cinsi sokucu sinekler arafından sığır, koyun, keçi ve deve gibi gevişen hayvanlara taşınan bir hastalıktır. Konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur
Mavi dil hastalığı belirtileri
Sokucu sineklerin kan emmesi esnasında etkeni alan hayvanda ilk belirtiler 7 gün sonra görülür. Bu süre hayvanın ırkına bireysel direncine ve gençliğine göre uzayıp kısalabilir. Merinoslar diğer koyunlara göre çok daha fazla etkilenir aynı zamanda küçük kuzular da dirençleri düşük olduğu için direkt etkilenir.
- Aniden çıkan 40 42 derece ateş
- Ateş sonrasında görülen dudak emme hareketleri
- Dil ve dudak çevresinde ödemler, dilde mavileşme
- İlk etapta sulu daha sonra irinli burun akıntısı
- Ağız ve burun girişinde ülser ve kabuklu yara
- Solunum güçlüğü ve yemede sorunlar
- Deride kızarma, kırılma ve döküntü
- Genç hayvanlarda ishal ve bulguların sonrasında 2-8 gün arasında ölüm
Sığırlarda benzeri belirtiler görülmekle birlikte bazen fark edilmeyebilir.
Mavi dil insanlara bulaşır mı?
Tatarcık olarak bilinen sokucu sineklerin hasta hayvandan emerek aldıkları kanın içerisinde bulunan etken madde sağlıklı bir hayvandan kan emmesi sonucu sağlam hayvana geçer. Bu sinekler özellikle yağmurlu yaz günlerinin ardından rutubetli gecelerde aktif hale gelir. Sığırlar belirgin bir hastalık belirtisi göstermeden virüsü kanlarında taşıyabilirler ve hastalığın koyunlara geçmesini sağlayabilirler.
Hastalık tüm gevişenlerde görülebilir. .