2016 yılından bu yana menstrüel adalet, regl tabusu ve regl yoksulluğuyla mücadele eden Konuşmamız Gerek Derneği, sivil toplum ve insani yardım kuruluşları, belediyeler ve afet müdahale ekipleri için Afet Sonrası Regl Hijyen Rehberi’ni yayınladı. Konuşmamız Gerek Derneği’nin Rayka Kumru Danışmanlık ile iş birliğinde ve Fransa Büyükelçiliği’nin İnsan Hakları proje çağrısı kapsamındaki desteğiyle hazırladığı bu rehber, afet durumlarında daha etkili ve duyarlı müdahaleler yapılabilmesi için gerekli bilgileri sunuyor.
Konuşmamız Gerek Derneği Adana Temsilcilik Ofisi’nde kırkın üzerinde kamu kurumu, yerel yönetim, sivil toplum, eğitim ve sağlık sektörü temsilcisinin katılımıyla bir lansman etkinliği ve paydaş toplantısı gerçekleşti. Rehbere ve dijital kampanya içeriklerine derneğin web sitesinden ulaşılabilir.
Regl hijyen ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi, afet sonrası toparlanma sürecini geciktiriyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştiriyor. Dernek, bu rehberi okumanın ve uygulamanın afetler sonrası daha güçlü ve dayanıklı bir toplum inşa etmeyi desteklemesini hedefliyor.
Afet Sonrası Regl Hijyeni Rehberi, sivil toplum kuruluşları (STK’lar), belediyeler, insani yardım kuruluşları ve afet müdahale ekipleri için hazırlandı. Rehber, bütün kurumların afet müdahale planlarına dahil etmesi, eğitim ve atölye materyalleri olarak faydalanabilmesi için ücretsiz erişime açık. Rehber, afet durumlarında regl sağlığı ve regl hijyen ihtiyaçlarına yönelik en iyi uygulamaları ve stratejileri içeriyor. Rehberde, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonraki süreçteki gözlemler, beklenen Marmara Bölgesi depremine ve olası afetlere nasıl hazırlanılabileceğine dair pratik bilgiler yer alıyor.
Afet sonrası regl hijyeni odağında farkındalık yaratmak, talep ve ihtiyaçları yaygınlaştırmak ve savunuculuk yapmak amacıyla rehberin içeriklerini temel alan bir dijital içerik serisi hazırlandı. Konuşmamız Gerek Derneği, bütün paydaş kurumları rehberi incelemeye ve dijital içerik serisini kullanarak dijital yaygınlaştırma kampanyasına katılmaya davet ediyor. İçerikler indirerek istenilen şekilde kullanılabilir, dijital kampanyaya katılarak yaygınlaştırılmasına destek olunabilir.
Rehberi ve içerikleri bütün kurum ve kişilerle paylaşıma açık, baskıları alınabilir ve çoğaltılabilir bir kaynak olarak erişime açık. Dernek, rehberin İngilizce ve Arapça çevirilerini de çok yakında yayınlamayı planlıyor.
Konuşmamız Gerek Derneğini sosyal medya hesaplarından takip ederek rehberin daha geniş kitlelere duyurulmasına destek olabilirsiniz.