Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf edilmesine yönelik yeni bir adım atılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını duyurdu. İlk aşamada kamu bünyesinde bulunan bin 500 aracın tasfiye edileceğini ifade edilirken, gözler kamudaki araç saltanatına çevirdi.
TAŞIT SAYISI NE KADAR?
30 Haziran 2023 tarihi itibariyle ilgili kurumların Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na ilettikleri bilgilere göre, kamuda toplam 116 bin 904 araç bulunuyor. Genel bütçe kapsamındaki cumhurbaşkanlığı, bakanlık, yüksek yargı gibi kamu idarelerinde 106 bin 363, özel bütçeli idarelerde 5 bin 136, yüksek öğretim kurumlarında 4 bin 305, düzenleyici ve denetleyici kurumlarda 100 taşıt yer alıyor.
AZALACAĞINA ARTTI
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’de ‘taşıt genelgesi’ yayınlamış ve kamunun kullanımındaki araçlara yönelik tasarruf çağrısı yapmıştı.
Burada “Kamu kurum ve kuruluşlarınca taşıt edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandırılacak, acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Mevcut taşıtlar da ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek” denilmişti.
Ancak kamuda araç sayısı azalacağına arttı. Erdoğan’ın genelge yayınladığı 2021 yılında kamudaki taşıt sayısı 111 bin 122 adetti. Haziran 2022’de belediyeler hariç kamu kuruluşlarının kullanımındaki toplam araç sayısı 112 bin 725 oldu. Bu rakam bir yıl içinde 4 bin 179 adet artarak Haziran itibariyle 116 bin 904’e çıktı.
13 YILDA 10.3 MİLYAR LİRA
Öte yandan, taşıtlar için ödenen kira bedeli de dudak uçuklatıyor. 2024’ün ilk üç ayında taşıt kiralamaya 880 milyon lira harcandı. 2011 yılından bu yana ödenen kira bedeli ise 10.3 milyar lira oldu. Ocak 2021 – Mart 2024 arası ödenen kira bedeli ise 5.7 milyar lira… Yani, son 13 yılda araç kirasına ödenen toplam miktarın yarısından fazlası son 2 yıl 3 ay içerisinde ödendi.
YILIN İKİNCİ YARISINA KALDI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bunun üzerine Haziran 2023’te kamu kurumlarına bir ‘tasarruf genelgesi’ gönderdi, devlet kurumlarının tedbirlere uygun hareket etmelerini istedi.
Bakanlık, tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında bulunan makam araçlarını gözden geçiriyor. Bu kapsamda, kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, gereksiz olanların tasfiye edileceği bir liste hazırlanacak.
Şimşek, dün yaptığı açıklamada kamuda tasarruf çalışmasını nihai noktaya getirdiklerini, tasarruf ve harcama kontrolünü yılın ikinci yarısında güçlü şekilde devreye alacaklarını söyledi.