Dünyanın en büyük Orta Çağ el yazması olan Codex Gigas’ın yalnızca bir gecede yazıldığı ve insanoğlunun tüm bilgisini içerdiği söyleniyor.
Orta Çağ’ın karanlık sırlarıyla dolu bir el yazması: Codex Gigas. Devasa boyutlarıyla dikkat çeken eser, halk arasında ‘Şeytanın İncili’ olarak biliniyor. Bu eserin gerçekte ne sakladığına dair merak edilenler, dedikodulardan çok daha fazla.
Efsaneye göre 13. yüzyıl Bohemya’sında Herman adında bir keşiş büyük bir günah işler.
Ölüm cezasına çarptırılan bu keşiş, manastırın duvarlarına diri diri gömülmek üzereyken tek bir gecede tüm bilgileri içeren bir kitap yazarak hayatını kurtarmayı teklif eder ve işte bu eser, efsaneye göre şeytanla bir anlaşma yaparak bir gecede tamamlanır. Bu efsane, kitapta yer alan ‘Hermanus Inclusus’ imzasıyla desteklenir. ‘Inclusus’, Latince’de ‘izole edilmiş’ anlamına gelir.
El yazmasının sayfaları arasında yer alan bir bölüm, günahkar itirafların uzun bir listesini içermektedir.
Bu bölüm, cennet tasvirinden hemen önce bulunmaktadır. Beş sayfa süren bu itiraflar kısmında keşiş, günahlarının affedilmesi için yoğun bir şekilde yalvarmakta ve işlediği her günahı detaylı bir biçimde aktarmaktadır.
Codex Gigas’ta, şeytanın tam ölçekli benzersiz bir resmi bulunmaktadır. Bu etkileyici yaratık, kırmızı boynuzlara ve çift dile sahiptir.
Şeytan portresinin yanında cennetin tasviri bulunmaktadır. Codex Gigas, günümüzde Stockholm’deki İsveç Ulusal Kütüphanesi’nde saklanmaktadır.
Ancak kitabın 10 sayfası eksik, bu da 1697 yılında kütüphanenin depolarından kurtarılan az sayıdaki metinden biri olan yangın sırasında meydana geldi.
Komplo teorisyenleri sayfaların aslında kasıtlı olarak kaldırıldığına ve yangının dikkat dağıtmak için kullanıldığına inanıyor.
Biri şöyle yazdı: “Bu kitabı inceleyenler, bir zamanlar içinde Benedictines’in manastır kurallarını içeren, 10’u çıkarılmış 320 sayfa içerdiğine inanıyorlar.
“Ancak diğerleri, eksik sayfaların ‘Şeytan’ın Duası’ olarak bilinen kıyamet metni içerdiğini ve kasıtlı olarak kaldırıldığını iddia ediyor.”
Temmuz 1648’de Otuz Yıl Savaşları’nın son çatışmaları sırasında İsveç ordusu Prag şehrini yağmaladı. Eve döndüklerinde çalıp yanlarında getirdikleri hazineler arasında Codex Gigas adlı bir kitap da vardı. Codex Gigas, dünyadaki en büyük ortaçağ kitabı olmasıyla ünlü olmasının yanı sıra içeriği nedeniyle Şeytanın İncil’i olarak da bilinir.
İşte Şeytanın İncili’yle gili bilmeniz gereken 10 madde:
1) Şeytanın İncili 36 inç uzunluğunda, 20 inç genişliğinde ve 8,7 inç kalınlığındadır.
2) Şeytan İncili 160 eşekten elde edilen parşömenden yapılmış 310 sayfa içerir. Başlangıçta Şeytanın İncili 320 sayfadan oluşuyordu, ancak bir noktada son on sayfa kesilip kitaptan çıkarıldı.
3) Şeytan’ın İncili 75 Kg ağırlığındadır.
4) Şeytan’ın İncili’nin bir tarih eseri olması gerekiyordu. Bu nedenle Hıristiyan İncil’inin tamamını, Flavius Josephus’un yazdığı The Jewish War and Jewish Antiquities’i (MS 37-100), St. Isidor of Seville’nin (560-636) ansiklopedisini ve Bohemyalı bir yazar tarafından yazılan The Chronicle of Bohemya’yı içerir. Cosmas adlı keşiş (1045–1125). Bu metinlere ek olarak, örneğin tıbbi uygulamalar, tövbe ve şeytan çıkarma gibi konularda daha kısa metinler de bulunmaktadır.
5) Şeytan İncili’ni yaratan yazarın kimliği bilinmiyor. Akademisyenler kitabın tek bir kişinin, büyük olasılıkla on üçüncü yüzyılın ilk yarısında Bohemya’da (bugün Çek Cumhuriyeti’nin bir parçası) yaşayan bir keşişin eseri olduğuna inanıyorlar.
6) Metin miktarına ve tezhip detaylarına bakılarak kitabın tamamlanmasının otuz yıl kadar sürdüğü tahmin edilmektedir. Başka bir deyişle, kimliği bilinmeyen yazar, hayatının büyük bir kısmını Şeytan’ın İncili’ni yaratmaya adamış gibi görünüyor .
7) Şeytan’ın İncili, 1420 yılından beri saklandığı Broumov manastırından 1594 yılında Prag’a getirildi. Kral II. Rudolph (1576–1612) Şeytan’ın İncili’ni ödünç almak istedi. Rahiplere kitabı bitirdiğinde onu iade edeceğine söz verdi. Tabii bunu asla yapmadı.
8) Şeytan’ın İncili, Şeytan’ın tam boyutlu portresi nedeniyle adını almıştır. Şeytanın portreleri Orta Çağ’da yaygındı ancak bu portre benzersizdir. Burada Şeytan sayfada tek başına tasvir edilmiştir. Resim çok büyük; on dokuz inç boyunda. Şeytan çömeliyor ve öne doğru bakıyor. Ermin peştamal dışında çıplaktır. Ermine, kraliyetin bir işareti olarak giyilir. Bu görüntüde Şeytan’ın Karanlığın Prensi olduğunu göstermek için ermin giydiğine inanılıyor.
9) Şeytan İncili’nin yaratılışıyla ilgili çeşitli efsaneler vardır ve bunların hepsi Şeytan’la ilgilidir. En ünlü efsanelerden biri, yazarın kitabı bir gecede tamamlayabilmesi için ruhunu Karanlıklar Prensi’ne takas etmesidir.
10) Şeytan portresinin karşı sayfasında Cennet Şehrinin bir görüntüsü vardır. Bu, Vahiy Kitabında adı geçen Göksel Kudüs olarak yorumlanmıştır. Orta Çağ’da, görenlere bir mesaj iletmek için kitapların sergilenmesini sağlamak yaygındı. Burada verilmek istenen mesajın bir sayfada Allah’tan korkan bir hayatın sevaplarını, diğer sayfada ise günahkar bir hayatın dehşetlerini göstermek olduğuna inanılmaktadır.