Yeni araştırmalar, ilk çobanların en az 7 bin yıl önce şiddetli çöl güneşinden korunmak için volkanik bir lav tüpü kullandığını ortaya çıkardı.
Lav tüpleri, yeraltındaki lav akıntılarının geride bıraktığı mağaralar olarak açıklanıyor. Kayanın içinden geçen bir lav nehri, akıp giderken arkasında devasa bir tünel bırakıyordu.
Bilim insanları, günümüzde Suudi Arabistan’da bulunan tüpte keşfedilen kemikler, gravürler ve diğer eserlerin bölgede çobanlık ve tarım yapıldığına dair ilk kanıtlar arasında yer aldığını açıkladı.
Medine’nin yaklaşık 80 mil kuzeyindeki Harrat Khaybar volkanik alanında bulunan Umm Jirsan adlı büyük bir lav tüpünün içinde keşfedilen buluntular, tüpün son 7 bin yıldır koyun, keçi ve sığır güden insanlar için değerli bir barınak olarak kullanıldığını doğruladı.
Çalışma lideri Dr Mathew Stewart, “Arabistan’ın gizli geçmişini araştıran çalışmamız, Umm Jirsan lav tüpü içinde ve çevresinde binlerce yıllık insan işgalini ortaya çıkararak, bu sert çöl ortamında eski yaşam tarzlarına ve çevresel değişime adaptasyonlara ışık tutuyor” diye konuştu.
Ekip, Umm Jirsan’ın muhtemelen kalıcı bir ev olmadığı, bunun yerine vaha yerleşimleri arasında seyahat eden insanlar için değerli bir ‘durak noktası’ olduğu sonucuna vardı.
Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden Dr. Stewart şunları ekledi: “Lav tüpleri ve diğer doğal barınaklar, zorlu bir ortamda hayatta kalan topluluklar için değerli kaynaklardı ve daha fazla araştırmayla, Arabistan’daki insan işgalinin tarihi hakkında önemli bir arkeolojik bilgi kaynağı sunuyorlar”