Dolar kurunda yaşanan rekor artış sonrası hükümet Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ni (KKM) hayata geçirdi. Tepki çeken sistemin hazine ve vatandaşın cebine yükü ise her geçen ay daha da artıyor. Haziranda merkezi yönetim bütçesi 31 milyar lira açık verirken KKM hesaplarına 16,1 milyar liralık fark ödendi. Böylelikle son dört ayda KKM’nin bedeli 37 milyar lirayı aştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre; 2022’nin yıl ortası nüfusu 85 milyon 410 bin kişi. Yani dört aydaki 37 milyar liralık ödemeden kişi başına düşen yük 436 lira oldu. Bu hesabı köşesine taşıyan Dünya yazarı Alaattin Aktaş “Buna tabii ki hiç geliri olmayan bebekler de dahil, çocuklar da, öğrenciler de, ev hanımları da, yaşlılar da… Asgari ücretli de dört ayda 436 lira ödedi, emekli de… Farkında olmadan cebinden 436 lira alınmış olanların çoğu kim bilir bu uygulamayı alkışlamıştır da” dedi.
“KİŞİ BAŞINA YÜKÜN DAHA FAZLA OLDUĞU ORTAYA ÇIKACAK”
Aktaş, vatandaşlara düşen yükün vergi muafiyetiyle daha da arttığını söyledi. Aktaş şöyle devam etti: “Çünkü döviz tevdiat hesabından (DTH) KKM’ye geçenlere kambiyo karı kaynaklı vergi muafiyeti tanındı. Bu şekilde vazgeçilen vergi toplamı 10,2 milyar lira oldu. Yani dört aylık toplam yük 47,4 milyar liraya çıkıyor. Bu 47.4 milyar lira, 85.4 milyona bölündüğündeyse kişi başına yük 555 lirayı buluyor.
Tabii ki aslında bu yük 85.4 milyon kişiye dağılmıyor; nüfusun bir kısmı zaten bu parayı alanlar, onların sayısını tam bilip düşerek bir hesap yapabilsek, kişi başına yükün daha fazla olduğu ortaya çıkacak.”