İçerisinde bulundurdu antioksidanlar kateşinler ve L-theanine açısından oldukça zengin olan çaylar sağlık üzerinde de oldukça etkilidir. Hastalıkları önlemek, metabolizmayı hızlandırmak ve beyin fonksiyonu geliştirmek için tüketilen bu çayların gün içerisinde hangi sıklıkla ve ne kadar tüketilmesi gerektiği akılları karıştırıyor. İşte çay tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri hakkında merak edilenler…
ÇAY TÜKETMEK SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Çay içerisinde 2.000 tane aktif bileşen bulunmaktadır. Bunlar polifenoller, karotenoidler ve klorofil, kafein ve teofilin gibi maddeler ve ayrıca L-theanine gibi özel amino asitlerdir. Çaylar küçük miktarlarda ise vitaminmi mineraller bulundurur. Taze çay yaprağında bulunan polifenoller flavonoidlerdir. Çay yapraklarında 40 ile 300 miligram kafein de yer almaktadır.
Merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahip olan maddeler kahve çekirdeklerinden daha fazla bir kafein oranına sahiptir. Bir fincan çay da eşit miktarda kahvenin yarısı kadar kafein bulunmaktadır. Gün içerisinde çok fazla tüketmek sağlık açısından da olumsuz etkiler ortaya çıkarır. Çay yapraklarını çeşidine göre değişkenlik gösteren maddeler litre Başına 1 ile 2 miligram arasında kafein oranı sahiptir. Günlük tüketilmesi gereken florür alımı ise 10 miligram olması gerekir.
Çay yaprakları kuru ağırlığına göre bakıldığında yüzde 1-2 oranında L-theanine içerir. Bu maddenin ince bağırsaklarda emilimi gerçekleşen ve kan beyin bariyerini geçebilen glutamata benzer bir yapısı bulunur. Çaya tat veren bu madde rahatlatıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte çay yapraklarında enzimatik etkiden üretilen 600’den fazla Uçucu bileşik de bulunmaktadır. Bu durumda çay sadece bir içecek değil aynı zamanda sağlığı destekleyen bir besin olarak karşımıza çıkar.
FAZLA ÇAY TÜKETMEK İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI MI?
Her resimde olduğu gibi fazla çay tüketmek de istenmeyen durumlara yol açabilir. Çay sağlık açısından faydalı olsa da fazla tüketildiğinde yan etkileri ortaya çıkmaktadır.
Farklı çay türleri bulunurken sağlık açısından zararlı olabilecek çay türleri de bulunmaktadır. Yeşil çay sağlık açısından oldukça faydalı görülürken birçok kişi tarafından çok fazla tüketilmektedir. Yeşil çayın fazla tüketilmesi içerdiği kafein oranı nedeniyle siyah çaydan daha zararlı bir hale gelmektedir.
ÇAY NE ZAMAN TÜKETİLİR?
Dünyada en çok tüketilen besinler arasında yer alan çay birçok olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de barındırır. Siyah çayın zihne, kaslara, kalbe ve hafızaya alıyor iyi geldi bilinmektedir. Asya kültüründe birçok farklı çay türü bulunmaktadır. Kültürel açıdan önemli bir yere sahip olan çay günümüzde hala ritüeller ve törenlere de konuk oluyor. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde serbest radikaller ile mücadele eder çay hücresel yaşlanma konusunda da önemli etkilere sahiptir. Bununla birlikte tüketilen çayın türüne göre metabolizmayı hızlandırma etkisi, antibakteriyel enfeksiyon önleme etkisi gibi birçok farklı etki de yer almaktadır. Her şeyin fazlası zarar olduğu bilinirken çay tüketmenin de fazlası sağlığımızı olumsuz etkiler. Çay içerisinde bulunan tein maddesinin sadece bağımlılık yapmakla kalmayıp aynı zamanda çay sarhoşluğu denilen duruma da neden olduğu bilinmektedir.
FAZLA ÇAY TÜKETİLDİĞİNDE NE OLUR?
Çay içerisinde bulunan Kafein çok güçlü bir uyarıcı etkiye sahipken tein içeren çaylar ise migren uykusuzluk ve uyku bozukluğu gibi durumlara neden olabilir. Bununla birlikte fazla çay tüketimi sinirlilik hali, endişeli duygu durumları gibi problemlerin ortaya çıkmasına da neden olur. Aynı zamanda içerisinde bulunan kafein nedeniyle çarpıntı, mide bulantısı, mide ağrısı, kusma gibi sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yeşil beyaz ve siyah çaylar açısından zengin çaylar arasında yer almaktadır. Yararlı olması nedeniyle günümüzde çok sık tüketilen matcha çayının olumsuz yan etkileri de bulunmaktadır. Siyah çayın fazla tein içerdiği düşünülse de yeşil çaylar da bu oran daha fazladır.
Mide sağlığını olumsuz etkileyen çaylar konsantrasyon sindirim problemleri basit miktarında artış gibi birçok sorunu da ortaya çıkarır. Özellikle kalp sağlığı açısından tehdit içeren çay tüketimi kalp ve damar hastalarına genellikle önerilmez. Çay içerisinde bulunan kafein tansiyonu ve kalp atışlarını hızlandırır. Bu nedenle kalp ve damar sistemi üzerinde baskı oluşturmaktadır. Sinir sistemini uyarıcı etkisi bulunan çaylar kaygı sinirlilik stres durumları gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olurken anksiyete sorunu yaşamanıza da olanak tanır.
KİMLER ÇAY TÜKETMEMELİ?
Fazla çay tüketimi demir emilimi üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Yemeklerden sonra tüketilen çayın demir emilimini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Hemoglobin üretimi için gerekli olan demir maddesi insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle fazla çay tüketimi demir emilimini azaltacağı için sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Çayda bulunan olumsuz etkilerinin azaltılması için demleme sürekli dizinin kısa tutulması önerilir. Dört beş dakika kadar hafif demlenen çayın tenin özelliği de azalacaktır. Demir emilimini sağlıklı olabilmesi için çayım yemekten en az 20 dakika sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Hamile olan kişilerde de fazla çay tüketiminden uzak durması doktorlar tarafından önerilir. Özellikle hamilelik sürecinde yeşil çay tüketiminin azaltılması folik asit açısından önemli bir yere sahiptir. Hamilelik sürecinde günlük yeşil çay ve siyah çay alımı bebek üzerinde hızlı kalp atışı uykusuzluk gibi problemlerde ortaya çıkarır.
Günlük yaşantısında ilaç kullanan insanların da fazla çay tüketilmesi durumunda ilaçların etkisinin azaldığı söylenmektedir. Günlük Bir fincan çay içmeli insanı rahatlattığı düşünülse de fazlasının kaygı, sinirlilik, tansiyon gibi problemlere neden açtığı biliniyor.
GÜNDE NE KADAR ÇAY TÜKETİLMESİ GEREKİR?
Yapılan bazı araştırmalar günde 10 bardak çay tüketiminin normal olduğunu söylerken içtiğimiz çaydaki kafein oranına göre tüketim oranı da değişmektedir. Uzmanlar kilo başına 3 miligram Kafein oranı normal olduğunu söylerken bu alımın akşam saatlerinden önce yapılması gerektiğini de vurgulamaktadır. Akşam tüketilen çayları vücudu olumsuz etkilediği ifade edilirken uykusuzluk gibi problemlere de neden açtığı söyleniyor. Bazı uzmanlar Günde 400 miligram Kafein en sağlıklı olduğunu vurgularken bu oranın fincan başına 15 ila 70 miligram arasında değiştiğini söylemektedir.
Daha fazla çay tüketmek isteyen kişilerin ikinci demleme yöntemi ile yapılan çayları tüketmesi önerilir. İkinci demleme işleminde çay içerisinde bulunan tein özelliği azalacaktır. Çay tüketmek isteyen kişiler genellikle sabah ve öğle saatlerinde tüketmesi tavsiye edilir. Onunla birlikte Demir emilimine azalmaması için yemeklerden 20 dakika sonra tüketilmesi önerilir. Hatta çayın yemeklerle birlikte değil ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
YEŞİL ÇAY TÜKETMEK ZARARLI MI?
Yeşil çay sağlığı destekleyici bir özelliğe sahipken içerisinde güçlü antioksidanlar barındırır. Bu özelliği ile kalp damar sağlığı için faydalı bir besin olarak görülmektedir. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi tam tersi bir etkiye neden olacaktır. Fazla çay tüketmek isteyen kişileri yeşilçaydan ziyade siyah yada beyaz çaya yönelmesi öneriler. Gün içerisinde 5 bardaktan fazla yeşilçay tüketilmesi önerilmektedir. Tırnak ve kemik sağlığı için oldukça yararlı olan yeşilçayın ara öğün olarak tüketilmesi de tavsiye edilir.