AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında emekli zammı ve asgari ücret zammı için yılbaşını işaret etti. Asgari ücret ve emekliye zam için yılbaşında düzenleme yapılacağının sinyali veren Erdoğan, “Hem çalışanlarımızın hem emeklilerimiz için gerekli düzenlemeleri yılbaşında yapacağız” dedi.
Ekim ayının ilk Kabine Toplantısı sonrası emekliye teselli ikramiyesi olarak 5 bin TL verileceği açıklanmıştı. Ancak bundan çalışan emekliler faydalanamayacak.
EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?
5000 TL emekli ikramiyesi Kasım ayının ilk yarısında hesaplarda olacak.
Düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçecek, Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak, Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Kasım ayının ilk yarısında emekli ikramiyesi hesaplarda olacak.
EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRET ZAMMI
Sabah Gazetesi’nin haberine göre asgari ücret, memur maaşları, en düşük emekli maaşı ile tüm emekli maaşları Ocak ayında yeniden artacak. Ocak sonrası dönem için asgari ücret, memur ve emekli maaşları için yeni sistemin devreye girmesi bekleniyor. Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gerekli talimatını verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde artık ‘Enflasyon beklentileri’ne göre ücret düzenlemelerinin yapılacağının sinyalini vermişti.
6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 67,22
Merkez Bankası’nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Buna göre 2023 yılının 2. yarısı için enflasyon oranı yüzde 39,61 olarak hesaplandı. Yani bu rakam SGK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı hariç Ocak zammı olarak beklentilere girmiş oldu.
EMEKLİ VE MEMUR İÇİN 6 AYLIK BEKLENEN ZAM ORANLARI
6 aylık enflasyon oranı yüzde 39,61,
Refah payı hariç 6 aylık SGK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,61,
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31,71,
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
6 aylık memur zammı yüzde 51,46 oldu.
Bilindiği üzere SGK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor. Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı bu hesaplanan rakamlara göre 13.961 TL’ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL’yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.
Aralık 2022’de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023’te 7.500 TL’ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114’ü aştı.
EMEKLİNİN TABAN AYLIK HESABI NASIL YAPILIYOR?
Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL’ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile artamasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11 BİN TL’Yİ BULABİLİR
En düşük emekli maaşının yıl başında 10.000 TL’den az olmamak koşuluyla belirlenmesi bekleniyor. 6 aylık enflasyon beklentisine göre bu rakamın 10.500 TL olacağı hesaplanıyor. Memur zammı referans alınarak yapılan hesaplamaya göre ise en düşük emekli maaşı 11.000 TL’yi aşacak.
ASGARİ ÜCRET OCAK ZAMMI NE KADAR OLACAK?
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak. Asgari ücret Ocak 2024 zammı için 6 aylık enflasyon verileri önemli bir belirteç olarak masada yer alacak. Bir diğer veri de burada memur zammı olacak.
İLK HESAPLAR 16 BİN TL’NİN ÜZERİNE İŞARET EDİYOR
Asgari ücret mevcut durumda Temmuz ayında uygulanan ara zam ile net 11.402 olarak uygulanıyor. 6 aylık enflasyon rakamları ve memur zam beklentileri dikkate alındığında asgari ücret için 16-17 bin TL hesabı ortaya çıktı.