Sürdürülebilir çay tarımı için örnek bahçeler aracılığıyla doğru tarımsal uygulamaların üreticilere gösterilmesini ve bu uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedefleyen “Her Dem Toprak İçin” projesi hız kesmeden devam ediyor. 2016’da TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliğiyle dünyanın sayılı çay üretim merkezlerinden biri olan Rize’de başlatılan projeye, Trabzon ve Artvin illerinde seçilen örnek bahçeler de dahil edildi.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Projenin ilk iki etabında, kimyasal gübre kullanımına bağlı olarak sağlığı bozulan çay bahçesi topraklarında yaşanan asitleşme sorununa dikkat çekmek ve çay tarımına olan etkileri konusunda önce farkındalık sağlamaya çalıştık. Toprağı sağlığına kavuşturacak uygulamaların gösterilmesine ağırlık verdik. Projenin üçüncü etabında ise çalışmalarımıza Artvin ve Trabzon illerini de katarak toprak dostu uygulamaların daha fazla alanda uygulanması için çalışıyoruz. Projenin ilk iki etabında başlattığımız saha çalışmalarında kimyasal gübre kullanmadan, toprak dostu uygulamalar yaptığımız örnek bahçelerde ortalama arttı” ifadelerini kullandı.
Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı da “Türk çayı, tarlada kar altında kalarak yetişen tek çay. Bu haliyle de lezzet açısından önemli bir avantaja sahip” dedi.