İlginin azalması ve artık yeni ustaların yetişmemesiyle unutulmaya yüz tutan çay sepetleri yeni yapılan çay çarşısında yerini aldı.
Çay, meyve ve sebze taşımada hatta bütün bunların yetişmesine yardımcı olan gübre taşımada bile kullanılan çay sepetleri unutulmaya yüz tutunca sektöre de artık eskisi gibi fazla ilgi duyulmuyor. Modern yaşama ayak uydurmak isteyen gençler sepet örme işini tercih etmiyor. Sepetcilik mesleğini yapan Selçuk Günaydın, 29 metrelik dev çay bardağının bulunduğu çay çarşısında 72 yıldır babadan oğula geçen mesleğini sürdürmeye devam ediyor.
“Bu işin geleceği yok bu meslek tükenmek üzere”
El emeği sepetçiliğin geleceği olmadığından dolayı tükendiğini ifade eden Günaydın, “Gençlerde bu işi heves edip yapan yok ama halk kursları açılıyor. Orada da kadınlar saz olanlarını yapıyorlar ama fındıktan olan el örmelerini yapamıyorlar. O yüzdende tek dük ustalarımız kaldı. O ustalarımızla beraber idare ediyoruz. Bu işin geleceği yok bu meslek tükenmek üzere. Bu sepetciliğin talebi çok tabi ki öğrenmeleri lazım. Bizim de yapmamız gerekiyor. Saatte 2-3 tane sepet yapabiliriz. Bunu da katma değer olarak Rize’mize katkı sağlar” şeklinde konuştu.