Yumaklı’nın açıklamasına göre, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan peyzaj düzenlemeleri sırasında suyun “akılcı” kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye’de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin belirgin bir şekilde hissedildiğine işaret eden Yumaklı, uluslararası göstergelere göre Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirtti.
Yumaklı, Bakanlık olarak suyun verimli kullanılması ve su israfının önlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve Bakanlık koordinasyonunda başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”nin ülke çapında büyük bir dönüşümü başlattığına dikkat çekti. Bu seferberlik kapsamında, “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)”nün genelge ile yürürlüğe girdiğini belirtti.
Peyzaj düzenlemelerinde suyun verimli ve etkili kullanılması için kurallara uyulması gerektiğine de değinen Yumaklı, bahar aylarında başlayan düzenlemelerde göz önünde bulundurulması gereken hususları şu şekilde sıraladı:
- Malçlama yöntemiyle toprakta buharlaşmanın minimize edilmesi,
- Suyu verimli kullanan sulama sistemlerinin tercih edilmesi,
- Sulamanın gün ağarmadan veya gün batımı sonrasında yapılması,
- Dezenfekte edilmiş arıtılmış atık sular gibi alternatif su kaynaklarının kullanılması,
- Kuraklığa dayanıklı doğal bitkilerin tercih edilmesi,
- Çim alan miktarının düşük tutulması ve kuraklığa dayanıklı çim türlerinin seçilmesi,
- Enerji ihtiyacının mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması,
- Yeşil altyapı uygulamalarının kurakçıl peyzaj anlayışıyla entegre edilmesi,
- Doğal drenaj kanallarının inşa edilerek yağmur sularının tekrar sulamada kullanılması.
Yumaklı, bu hususlara uyulmasıyla doğaya uyumlu ve sürdürülebilir peyzaj alanlarının oluşturulmasının ülkenin su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi için büyük önem taşıdığını belirtti.