Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Dinlemek için tıklayınız

Altın fiyatları bugün yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle iki ayın zirvesine yakın seyretmeye devam etti.

Değerli metal, Orta Doğu’da yaşanan gerilimin güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebi artırmasıyla yaklaşık iki buçuk ayın zirvesine yakın seyrederken yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün gerçekleştireceği konuşmayı bekliyor.

ALTIN PİYASASINDA NELER OLUYOR?

İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle haftaya 1928 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, hafta içerisinde kademeli olarak arttı. Bu artış ile ons altın haftanın dördüncü işlem gününe 1947 seviyelerinde başlangıç yaptı.

Öte yandan, ABD, Mısır ve Filistin liderleri arasındaki zirvenin iptal edilmesi de güvenli liman talebini artıran bir diğer önemli gelişme oldu.

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı dün 1962 dolarla 1 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından günü yüzde 1,3 artışla 1948 dolardan tamamlarken, saat 11.30 itibarıyla yüzde 0,2 yükselişle 1950 dolar seviyelerinde bulunuyor

Altının gram fiyatı yeni güne de yükselişle başlamasının ardından yüzde 0,2 primle 1758 TL seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 2 bin 890 TL’den, cumhuriyet altını 11 bin 800 TL’den satıldı.

YÜKSELİŞ EĞİLİMİ SÜRECEK Mİ?

Tacirler Yatırım Günlük Bülten’inde yer alan notta, altın fiyatlarında yaşanan son yükselişin korku temelli olduğu ve dolayısı ile fiyatlardaki oynaklığın yüksek seyredebileceği belirtildi.  Notta şu ifadeler yer aldı:

“Jeopolitik risklerin artması ile birlikte ons altına yönelik güvenli liman talebinin devam ettiği ve fiyatların da buna paralel olarak yükselişini koruduğunu görmekteyiz. Ons altının 1900 dolar seviyesi üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda yükseliş eğiliminin sürebileceğine ilişkin beklentimizi korumaktayız.

Önümüzdeki döneme ilişkin altında pozitif öngörümüzü sürdürmekle birlikte, yaşanan bu yükselişin korku temelli olduğunu ve dolayısı ile fiyatlardaki volatilitenin yüksek seyredebileceği görüşündeyiz.”

‘ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİM VE FED İZLENECEK’

Avustralya merkezli AMP bankasının yatırım stratejisi başkanı ve baş ekonomisti Shane Oliver ise konu ile ilgili notunda altın fiyatları için çatışmaların seyrinin ve Fed’den gelecek sinyallerin belirleyici olduğunu söyledi.

Oliver, “Şu anda oldukça karmaşık ve belirsiz bir durum. Çatışma İsrail’le sınırlı kalırsa Ukrayna savaşında olduğu gibi bununla da yaşamayı öğrenecek” yorumunda bulundu.

“Çatışmalar riskin en yüksek olduğu yer olan İran başta olmak üzere önemli petrol üreticilerini de kapsayacak şekilde genişlerse bu büyük bir sorun olur” diyen Oliver, Fed’den gelecek sinyallerin de altın için belirleyici olacağını belirtti.

DEV BANKALARDAN ALTIN TAHMİNLERİ

Öte yandan Alman bankası Commerzbank’tan ve ABD bankası Bank of America’dan da 2023  sonu ve 2024 için fiyat tahminleri geldi.

Commerzbank ekonomistleri, önümüzdeki bahardan itibaren ABD’de ekonomik gerilemenin başlayacağına dair işaretlere rağmen, orta ve uzun vadede altın fiyatlarında sürekli bir artış olacağı yönünde tahminde bulundu.

Ekonomistler yılsonu tahminlerini 2 bin dolardan 1900 dolara düşürse de bu düzeltmeye rağmen, altının 2024 yılı sonunda daha önce görülmemiş bir şekilde 2 bin 100 dolara ulaşacağını bildirdi.

Banka ekonomistleri, önümüzdeki ilkbahardan itibaren ABD ekonomisinde bir durgunluk yaşanacağına dair işaretlerin olduğunu, bu durgunluğun faiz indirimi spekülasyonlarını tetikleyeceğini ve böylece altının değerinin artıracağını öngördü.

Öte yandan Bank of America Küresel Araştırma birimi de altın için 2023 sonu tahminini 1924 dolar/ons, 2024 tahminin 1975 dolar/ons olarak duyurdu. Gümüş fiyatı için 2023 sonu tahminini 23,20 dolar, 2024 tahminini 23,26 dolar olarak belirleyen BofA, platin tahminini 2023 için 976 dolar ve 2024 için 1.050 dolar olarak açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir