Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı AKP Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Atakum ilçesi Kurupelit mevkiine yaklaşık 10 yıl önce inşaat çalışmalarına başlanan ve 2016 yılında kısmen tamamlanan 27 milyon lira maliyetli Kurupelit Yat Limanı, zaman içerisinde kumla dolarak işlevini yitirdi.
205 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve 900 metre uzunluğunda mendireğe sahip limanın, içi kum dolunca balıkçı kayıkları kullanmaya başladı.
Atıl duruma gelen yat limanı için kentin yeni Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Demir, Ulaştırma ve Altyapı Bölge Müdürlüğü’nden talepte bulundu.
Müdürlükte kadük kalan yat limanı ile ilgili etüt ihalesi yapmaya karar verdi.
İhaleyi alacak firmanın, mevcut mendireğin iç tarafının tamamen veya kısmen doldurularak, dolan alanın ana mendireğinden itibaren açık denize doğru yeni bir yat limanı projelendirilmesi için etüt çalışması yapılacağı belirtildi.
TURİZM ALANI İLAN EDİP OTEL VE CAMİ YAPACAKLARDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kurupelit Yat Limanı’nın akıbeti için araştırma yaparken, AKP’li belediye meclisi, belediye hizmet alanı olarak görünen bölge için imar değişikliği yaparak turizm alanı ilanı etti.
Sahile sıfır pozisyonda bulunan arazideki itfaiye binasını yıkıldıktan sonra alana otel ve cami yapılması için proje hazırlandı.
Ancak, CHP’li meclis üyeleri ile Mimarlar Odası Samsun Şubesi projenin rant için yapıldığını ve birilerine peşkeş çekileceğini ileri sürüp imar değişikliğine karşı çıkarak dava açtı.
İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİ MAHKEME KABUL ETMEDİ
Samsun 1. İdare Mahkemesi, belediye hizmet alanı kullanımının turizm tesisi alanı kullanımına dönüştürülmesine dair 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği yapılmasına ilişkin 14.06.2022 tarih ve 285 sayılı işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi.
Mahkeme kararında, “Mahkememizce, hukuka aykırı olarak tesis edildiği tespit edilen imar planı değişikliği kararının uygulanması durumunda, plan onama sınırları içerisindeki taşınmazların ve bu taşınmazlar üzerinde hak sahibi olan kişilerin kullanım haklarının olumsuz etkilenecek olması nedeniyle ortaya telafisi güç ve imkansız zararların çıkabileceği değerlendirilmiştir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, oy birliğiyle karar verildi” denildi.
“RANT PROJESİYDİ”
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Atila Tekcan, Yat limanı projesi ile denize sıfır otel ve cami projesinin birbirini tamamlayan projeler olduğunu ileri sürdü.
Bakanlığın yat limanı ile ilgili araştırmayı gizli yaptığına dikkat çeken Tekcan, “Kıyıdaki yeşil alana yapılan itfaiye binası yıkılacak ve yerine sahile cami ve 3 katlı otel yapılacaklardı. Kullanılmaz hale gelen mevcut marinayı doldurup, otel ve cami için fazladan alan elde edeceklerdi. Bu alanda bahçe gibi kullanılacaktı. Oteli de büyük ihtimalle Araplara satacaklardı. Burada bir rant alanı oluşturmak istediler ancak mahkeme bunlara dur dedi. Umarım yargı kararlarına uyarlar” diye konuştu.