Kilo verme sürecinde tam olarak kilo verme düzenini, hormon dengesini, enerji düzenlemesini toparlamak zor olabilir. Karmaşık bir yapıya sahip olan vücut kendi enerji düzenlemesini sizin için sağlar. Leptin hormonu ise kilo vermeyi kolaylaştırır
Prof. Dr. Canan Karatay kilo verme sürecindeyken uykuda bile kilo vermenin mümkün olduğuna değinerek leptin hormonunun önemine dikkat çekti. Karatay, yemeklerden 4-5 saat sonra devreye giren leptin hormonunun yağ yaktığını belirtti.
Leptin adı verilen hormon, kişilerin kilo verme dengesini oluşturan önemli bir hormondur. Vücuttaki ağırlığı ve enrjiyi düzenleyerek iştahı ve enerji harcamasını düzenler. Leptinin görevi yağ depolarını kontrol etmesidir.
Vücutta yağ artışı yaşandıkça leptin hormonunun seviyesi de yükselmeye başlar. İştahı düzenleyen leptin hormonu, fazla yağ hücresi algıladığında beyne tok hissetmesi gerektiğini belirten bir sinyal gönderir. Bu da iştahın giderek azalmasını sağlar.
Leptin, yağ alımıyla doğru orantılı işleyen ve kilo artışlarına bağlı olarak direnç kazanabilecek bir hormon. Obezite sorunlarında leptin sistemi etkilenerek doğru sinyaller veremeyebilir. Beyinde dengelenemeyen leptin seviyesi kişileri aşırı yeme eğilimine itebilir.
Kilo verme aşamalarında belirtilen leptin seviyeleri düşebilir, dengesizleşebilir. Yağ birikimi leptinin daha çok çalışmasını sağlarken yağ kaybı ise leptin üretimini azaltır. Karnınızın acıkmaya başlaması ise leptinin bu sebeplerle açlık sinyalini artırması yüzünden olur.
Zaman zaman kişilerin daha fazla açlık hissetmesine, enerji ihtiyacı için yemek yemesi gerektiğini düşünmesine neden olan leptin hormonunu denge altına almak için planlı bir işleyişin oturtulması gerekir.
Kilo verme sürecinde önemli bir rol oynayan leptin hormonu, yalnızca kilo vermek için harekete geçirildiğinde çeşitli sorunları beraberinde getirir. Kilo vermek için önemli bir detay olan bu hormon, hayatınıza beslenme, egzersiz, yaşam tarzı gibi şeyleri kazandıktan sonra işe yarayabilir.
Herkes için kilo verme süreci, beslenirken alacağı değerler, egzersiz yaparken kendisine faydalı gelen hareketler vb. farklılıklar gösterir. Kilo verme sürecine giren kişiler bu noktada leptin hormonunun zayıflamaya olan etkisini kullanabilir. Bu hormon, kişilerin enerji dengesini düzenler.
İştah kontrolü sağlayan ve enerji harcamasını dengeleyen leptin hormonu düzgün çalıştığı takdirde kişilerde faydalı olacak davranışsal değişiklikler yaşanabilir. Bu değişikliklerden yararlanmak istiyorsanız leptin hormonunu etkin bir şekilde çalıştırmak için bu adımları uygulamanız şart.
Beslenme düzeni
Dengeli beslenme alışkanlığı edinerek leptin hormonunun düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için protein ve lif bakımından zengin yiyecekleri tercih etmek, tokluk hissini artırır. İştah kontrolü sağlar.
Porsiyon kontrolü
Kişilerin gün içinde aşırı yemek yeme isteği leptin hormonunu dengesizleştirerek çok fazla etkileyebilir. Bu durum da leptinin beyne gönderdiği sinyaller nedeniyle yeme bozukluklarına ve obizeteye neden olur. Porsiyon kontrolü sağlamak ve yemek yemeyi yavaşlatmak ise tokluk hissini fark etmenizi sağlar. Böylece leptin sinyallerini daha iyi algılayabilirsiniz.
Yağ takviyesi
Yağ kaybetmek isterken bir yandan faydalı yağ takviyesi almak leptin hormonunun daha dengeli çalışmasını sağlar. Özellikle omega-3 yağ asitleri içeren balık, ceviz, keten tohumu gibi yiyecekler tüketerek leptin direncini azaltabilirsiniz.
Egzersizler
Kilo verme aşamalarının en önemli olanlarından biri de egzersiz düzeni kurabilmek. Kilo verirken leptin hormonunun iştah kapatan faydalarından yararlanmak için metabolizmanızın iyi çalışması gerekir. O nedenle fiziksel aktiviteleri artırarak enerji harcayabilir ve leptin hormonu salgılayabilirsiniz.
Stres yönetimi
Kişilerde olumsuz düşünceler nedeniyle gelişen kronik stres leptin hormonu direncine neden olabilir. Stres yönetimi tekniklerini uygulayıp stresi azaltarak leptin hormonunun etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ancak kişilerde oluşan stres birçok faydalı etkinin önüne set çeker.
İşlenmiş gıdalardan kaçınmak
Sağlığa oldukça fazla zararı olan işlenmiş gıdalar, kilo problemlerini de beraberinde getirir. Kişilerin işlenmiş gıda tüketmesi, leptin hormonunun zayıflamasına neden olur. Bu da kilo verme sürecinize yardımcı olacak önemli bir noktanın eksik olduğunu gösterir. Yüksek kalorili ve düşük besin değerine sahip yiyecekler tüketmekten kaçınmalısınız.