Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin, 2024-2028 yıllarına yönelik hedeflerini içeren “On İkinci Kalkınma Planı” hakkında dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 45 sayfalık uzun bir sunum yaptı.
Planda yer alan “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” ifadesi emeklilikte yaşın 65’e çıkacağı yorumlarına neden oldu.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na göre 30 Nisan 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, 9000 bin günün doldurulduğu tarihe göre kademeli olarak artırılacak.
Yasaya göre;
1999-2008 DÖNEMİ
On İkinci Kalkınma Planı’nda yer alan emeklilik yaşında değişiklik sinyali olarak öne çıkan “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” maddesi, 1999-2008 döneminde ilk kez sigortalı olanlarda kaygı yarattı.
Halk Tv yazarı Olcay Aydilek‘in aktardığına göre, kulislerde, bu grupta yer alanlarda, emeklilik için yaş sınırının artırılabileceği konuşuldu. Konu, Meclis’e de taşındı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ekibinde yer alan bir yetkiliye, bu soru yöneltildi ve “Hayır, böyle bir şey söz konusu değil” yanıtı alındı.
Bu kısa yanıtla ikna olmak mümkün değil. 2024’te, özellikle 31 Mart yerel seçimleri sonrasında çalışma yaşamında çok radikal düzenlemeler gündeme gelecektir.
Kemer sıkma politikalarına hız verilecek, işsizlik artacak, yeni vergiler, bekleyen elektrik ve doğalgaz zamları yaşama geçirilecek. Emeklilik sistemi de bu ağır süreçten payını fazlasıyla alacaktır.