Azerbaycan’ın askeri operasyonunun ardından 100 bini aşkın Ermeninin ayrıldığı Dağlık Karabağ’da, Bakü yönetimi Ermenilerin din ve inanç özgürlüğüne sahip olacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı İdaresinden, Karabağ’daki Ermeni nüfusun Azerbaycan’a entegrasyonunun detaylarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Ermeni sakinlerin yaşadığı bölgelerde yönetimin Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın özel temsilcisi aracılığıyla yürütüleceği, sakinlerin de özel temsilciliğin çalışmalarında yer alabileceği, ayrıca bölgede belediyelerin kurulacağı ve seçimlerin yapılacağı ifade edildi. Açıklamada, bölgenin asayişinin Azerbaycan İçişleri Bakanlığınca sağlanacağı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, bölgede Azerbaycan’ın ulusal para birimi manatın kullanımının sağlanacağı, Ermeni çiftçilere sübvansiyon verileceği belirtildi.
‘BÖLGEDE 50-1000 ERMENİ KALDI’
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Karabağ’a giden BM heyetinin, bölgede sivil altyapıların hedef alınmadığını gördüklerini bildirdi. “Meslektaşlarımız, yerel halkın aniden evlerinden kaçması ve bu deneyimin onlara yaşatmış olabileceği acı karşısında şaşkına döndüler” diyen BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Son ateşkes sonrasında sivillere yönelik şiddete ilişkin ne yerel halktan ne de başkalarından herhangi bir rapora rastlamadılar” ifadelerini kullandı.
Dujarric, BM misyonunun sahadaki durumu değerlendirmeyi ve insanların insani ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçladığını belirterek, yerel temsilcilerin BM yetkililerine ‘Karabağ’da 50 ila 1000 Ermeninin kaldığını’ söylediğini ekledi.
NÜFUS 120 BİNDİ
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın sözcüsü Nazeli Bağdasaryan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçen haftadan beri bölgeden Ermenistan’a gelenlerin sayısının 100 bin 417 olarak kaydedildiğini belirtmişti. Bağdasaryan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da kontrolü yeniden ele geçirmek için başlattığı operasyonun ardından bölgeden ayrılanların sayısının 100 bini aşmasının Dağlık Karabağ’da neredeyse hiç Ermeni kalmadığı anlamına geldiğine işaret etmişti. Azerbaycan’ın operasyonu öncesinde Dağlık Karabağ’ın nüfusunun 120 bin civarında olduğu belirtiliyordu.
Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi de Dağlık Karabağ’dan kaçan 100 binden fazla kişinin Ermenistan’a ulaştığını açıklamıştı. Grandi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çoğu aç, bitkin ve acil yardıma ihtiyacı var” diyen Grandi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve insani yardım kuruluşlarının Ermeni yetkililere desteğini artırdığını ancak “uluslararası yardıma çok acilen ihtiyaç duyulduğunu” vurguladı.